Црквени хор Бранислав Нушић

Oбјављено by

2BeFunky_Grb HOR copy 9

Црквени хор Бранислав Нушић – Косовска Митровица

Почетак и оснивање хора

Године 1932, Свештенство Храма Светог Саве, а под диригентском палицом свештеника МОМЧИЛА НЕШИЋА, основан је Црквени Хор ”Б. Нушић”, који је радио све до II Светско рата – 1941. године.

На дан Светог Василија, 14-ог Јануара 1991 године, на захтев православног живља свештенства овога храма, ентузијаста и појединаца, обновљен је црквени хор ”Б. Нушић”. Овим Хором данас руководи г-дин Петар Ракић, уважени музички педагог и ентузијаста.

Од свога обнављања 1991. године, па све до јуна 1999. године, црквени хор “Б. Нушић” је певао на богослужењима у цркви, односно Храму Светог Саве (приликом прославе 100 годишњице изградње цркве Светог Саве, а уз благослов Патријарха Српског Павла, Црква Светог Саве је постала Храмом Светог Саве у Косовској Митровици), да би са тадашњим развојем ситуације у Косовској Митровици и немогућношћу Срба да остану и живе у јужном делу свога града и Црквени Хор био принуђен да своје постојање и деловање настави у северном делу Косовске Митровице.

Црква Светог Димитрија – Косовска Митовица – наставак

Данас, црквени Хор ”Б. Нушић” функционише као парохијски хор, при Храму Светог Димитрија, који је изграђен за потребе православног живља који данас живи у северном делу Косовске Митровице. Црквени Хор “Нушић” наступа на богослужењима сваке недеље, као и приликом обележавања најзначајнијих верских празника. Поред редовних наступа у Храму Светог Димитрија, Црквени Хор ”Б. Нушић” је и активни учесник свих значајних културних манифестација које се одвијају на простору северне Косовске Митровице а и читавог Косова и Метохије. Поред тога, успостављена је (или се тренутно ради на успостављању) сарадња и са другим хоровима из Србије. Све ово у циљу очувања, заштите и преношења духовне традиције српског народа која јесте и главни мотив постојања Црквеног Хора ”Нушић” у Косовској Митровици.

Црквени хор ”Б. Нушић” броји око 60-ак чланова свих генерација и функционише као мешовити хор. Својим 18-то годишњим трајањем се већ устоличио и као једна од најзначајнијих културних институција овога града, а узимајући у обзир чињеницу да је и једина институција оваквог типа на Косову и Метохији, онда се с`правом може рећи да овакав углед ужива и шире.

Захваљујући разумевању и подршци, првенствено свештенства Храма Светог Димитрија у Косовској Митровици, али и других људи који захваљујући великом разумевању за потребу постојања овакве институције у Косовској Митровици, омогућено је нормално функционисање Црквеног Хора ”Б. Нушић”. Управо зато је веома важно поменути подршку коју Хор ”Б. Нушић” добија од Средње Техничке Школе ”Михаило Петровић – Алас” у Косовској Митровици, у чијим се просторијама одвијају пробе Црквеног Хора ”Б. Нушић”. Пробе се одржзавају четири (4) пута недељно, а пријем нових чланова се врши током читаве радне сезоне, која почиње 1. септембра текуће године а завршава се 28. јуна наредне године.

Током својих 18 година постојања, Црквени Хор ”Б. Нушић” је учествовао на многобројним такмичењима организованим на територији Косова и Метохије и Републике Србије. Са свих ових такмичења, Црквени Хор ”Б. Нушић” се враћао награђен за своје наступе. Од многобројних признања до сада освојених у Републици Србији треба издвоијити и награду на фестивалу Хорова у Крагујевцу, две друге награде на покрајинским февстивалима у Приштини (у периоду пре 1999 године). Ипак, до сада најзначајније признање је освојено на фестивалу православних хорова у Пољској ”Хајновски дани црквене музике”, где је, у конкуренцији 18 парохијских хорова из Пољске, Белорусије, Бугарске, Украјине и Русије, Црквени Хор ”Бранислав Нушић” освојио друго место и добре критике професионалног жирија.

На репертоару Црквеног Хора ”Нушић” се налазе дела најзначајнијих српских композитора; Стевана Стојановића Мокрањца(чију Литургију Црквеног Хора ”Нушић” и пева на богослужењима), Корнелија Станковића, Војислава Илића, Јосифа Маринковића, али и руских аутора Бортањског, Сартра…

У оквиру Црквеног Хора ”Нушић”, функционише певачка група ”Косовски Божури”, која се бави очувањем и извођењем традиционалних српских песама, пр