Диригент хора

Oбјављено by

rakicДиригент црквеног хора и уметнички руководилац Петар Ракић, уважени музички педагог и ентузијаста.

Представљамо уметника који се, као ретко који на Косову и Метохији, посветио музици и у томе истрајао читав свој живот, до данашњих дана. Све што је радио сачало је у себи мелодију, ритам, хармонију. Резултати које је постигао бавећи се музиком, готово да превазилазе могућности једног човека.

Петар Ракић, је рођен 25. јуна 1948 године у Косовоској Митровици. Ожењен је и отац је двоје деце. Оснивач и организатор Џез и Bлуз фестивала “North Sity” – Косовска Митровица, диригент црквеног хора “Бранислав Нушић ” и запослен је као наставник класичне гитаре у средњој музичкој школи “Миодраг Васиљевић” у Косовској Митровици.

Музиком је почео да се бави још од школских дана. У нижој Музичкој школи почиње да свира виолину да би касније, очаран хипи покретом па затим Битлсима, Ролинг Стонсима, почео да свира гитару. Музиком се у то време бавио још увек аматерски, као ученик средње Машинске школе.

“Сваки инструмент који се свира, поред свега онога што се учи, захтева од тебе да будеш слободан, да се на њему изразиш, кажеш оно што желиш. Мислим да је џез, преко импровизације, управо то што треба сваки музичар да осети и онда си посвећен и џезу, и музици…”.

Доласком у Радио Приштину, почиње професионално да се бави музиком и потпуно се посвећује гитари. Поред рокенрола, пажњу му привлачи и џез из чега се рађа љубав која га више никада неће напустати. Оформљује косовскомитровацки Биг Бенд какав до тада, имају само велики Југословенски градови.

„Касније, у неким годинама, оснивам Биг Бенд у Косовској Митровици. Мислим да је то било 1980. године, када тај Биг Бенд почиње да ради. У почетку у малој постави, а кроз пет година касније, формирали смо праву поставу Биг Бенда. То су биле четири трубе, четири тромбона, пет саксофона, плус ритам секција… то је радило у оно време, да кажем братства и јединства где стварно нико никоме није гледао ко је шта. Важна је била љубав према музици и жеља да се свира. То се одржало до 1990. године, после тога је та политика уништила једну такву, дивну оркестарску поставу”.

Националне, верске или било какве друге разлике нису могле ни на који начин да утичу на овај двадесеточлани музички састав јер је жеља за добром свирком била јача од свега. Као такав, Биг Бенд је наступао на многим југословенским џез фестивалима од којих је већина имала интернационални карактер.

………………………………………………………………………..

После Биг Бенда, Петар је желео да оформи и црквени хор у Косовској Митровици. Уз помоћ пријатеља и локалних свештеника успео је да састави хор Бранислав Нушић.

“У Косовској Митровици је до неке 1947 – 48. постојао црквени хор. Одавно је постојала жеља за његовом обновом али сам сматрао да ја ипак нисам толико музички јак да бих мога да радим у једном таквом хору. Међутим, ’89. се јавила та жеља и рекао сам “нема проблема, почећу па шта ми Бог да”. Онда смо са нашим свештеницима који су били у цркви св. Сава, која је сада у јужном делу, направили хор ’89. – ’90. године. Тако смо направили опет једну велику формацију и опет је почело са десет – петнаест чланова а касније се трагало за новим члановима, за подмлађивањем хора. Тај хор данас има скоро деветнаест година и броји око педесет пет чланова”.

Осим што, више него успешно, води црквени хор и оснивач је и организатор највећег музичког фестивала на Косову, Петар Ракић је и наставник у музичкој школи у Косовској Митровици. Рад са децом и њихово залагање он истиче као свој највећи успех.

“Предајем гитару у музичкој школи и живим од тога. Ту имам неких тридесет ученика. То је, да тако кажем, моја класа. Има ту доста добрих ученика, сваке године иду на такмичење и освајају награде, некад је то прво место, некад друго… У сваком случају, ради се са њима. Имају два пута годишње концерт, једном је то новогодишњи, а други завршни концерт јуна месеца. Имамо и трио који има доста успеха, има доста талентоване деце овде… Али, понекад дођем и у сукоб са њима, кажем им да је таленат један посто, а деведесетдевет посто рада, мора да се ради, да се вежба. Кад се то споји, онда долази успех. Имао сам једног ученика, Миодраг Радовић, предавао сам му у гимназији. Завршио је правни факултет, па га је задесило ово што нас је задесило, радио је као преводилац негде, сакупио неки новац и отишао у Барселону и тамо студирао бубњеве. Који је то ентузијазам… Ево, сада је дошао овде, запослио се, оженио се, ради… Ове године је свирао са својим директором из Барселоне, учествовао на џез фестивалу. Делује и као музичар и као правник… то је за мене успех моје каријере”.  (текст преузет из чланка радио емисије ~Уметност живота~ КиМ 93,9 мhz)..

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Петар Ракић је као диригент, током својих 20 година постојања, са Црквеним Хором ”Б. Нушић” учествовао на многобројним такмичењима организованим на територији Косова и Метохије и Републике Србије. Са свих ових такмичења, Црквени Хор ”Б. Нушић” се враћао награђен за своје наступе. Од многобројних признања до сада освојених у Републици Србији треба издвоијити и награду на фестивалу Хорова у Крагујевцу, две друге награде на покрајинским февстивалима у Приштини (у периоду пре 1999 године). Ипак, до сада најзначајније признање је освојено на фестивалу православних хорова у Пољској ”Хајновски дани црквене музике”, где је, у конкуренцији 18 парохијских хорова из Пољске, Белорусије, Бугарске, Украјине и Русије, Црквени Хор ”Бранислав Нушић” освојио друго место и добре критике професионалног жирија.

5742_1482868725272889_11902018_n

А ипак можда најдраже одликовање за пожртвовани труд и рад, 2013. 08. новебра на градску славу Светог Димитрија добија ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ другог степена од Српске Православне Цркве који му додељује са благословом Владика Теодосије. И за који увек наглашава да дели и да је сваки делић овог ордена заједнички рад са свим члановима црквеног хора Бранислав Нушић.

988373_600745726655732_419746984_n

Орден Светог Саве – другог степена

Градска слава Митровдан 2013

Градска слава Свети Димитрије – Косовска Митровица 2013.

1461389_402742533187231_151340368_n

1454707_600747519988886_150034597_n

Градска слава Митровдан 2013 2`2

1456567_600746726655632_1237042827_n